Domáca výroba piva sa stáva stále rozšírenejšou a tak som využil moje dobré kontakty a
výsledkom toho bola degustácia 17 druhov domácich pív a ktomu ešte ďalšie tri moje. Moji hostia ju očakávali s veľkou
zvedavosťou, pretože nemajú možnosť častejšie ochutnávať tento typ pív. Mali sme k dispozícii
pivá od skúsených domácich výrobcov zo Slovenska a Českej republiky, ale aj od začínajúcich
ktorí sa tomuto hobby venujú len pár mesiacov. Prvý poznatok bol taký, že rozdiely medzi
jednotlivými pivami v chuti ale aj v kvalite boli podstatne výraznejšie ako pri profesionálne
vyrábaných pivách. Aj keď sme sa dohodli, že nebudeme určovať poradie pív, pretože sa
degustovali aj moje pivá každý degustátor si svoje neoficiálne poradie samozrejme zostavil.
Určite nás prekvapilo dobrou chuťou pre mňa jediné neznáme "Cibotínske pivo" privezené z Čiech a
a veľmi dobre u nás zabodovalo aj pivo IPA Bitter od R.Šmucera a Z.Jarkovského ako aj
Čalovský Kocúr od F.Vidu. Zaujímavý bol aj pohľad na etikety niektorých pív od jednoduchého prevedenia
až po pekne graficky upravené etikety. Určite táto degustácia ukázala, že aj domáce nefiltrované pivá
pokiaľ k nim máme prístup musíme vnímať ako súčasť pivného spektra, pretože mnohé z nich
mojich hostí zaujali a svojou chuťou prekročili ich očakávanie.
|